Utdypning: menneskelig frihet

De som kjenner meg vet at jeg ser opp til visse idealer omkring medmenneskelighet og forståelse av det menneskelige. Og det har gjennom tiden vært mange gode inspirasjonskilder for uten om kunnskapen historien gir oss, så har det også vært mange gode inspirasjonskilder i enkelt individers handlinger og holdninger. 

Individer som eks.: Mohandas Karamchand Gandhi, Martin Luther King jr., Nelson Rolihlahla Mandela, René Samuel Cassin, med mange flere. Men to har kanskje hatt en litt større innflytelse enn andre, Immanuel Kant og Johann Adam Weishaupt.


Immanuel Kant:
Han regnes som sentral innen moderne filosofi, Kant var plikt-etiker. Men kanskje hans viktigste arbeide er universallovformuleringen: Handle bare etter den maksime gjennom hvilken du samtidig kan ville at den skal bli en allmenn lov.

Premisset for Kant er: «enhver borger skal tilkjennes så mye frihet som er forenelig med en tilsvarende frihet for alle andre.»

Og der har Kant vært en stor inspirasjonskilde for bl.a. menneskerettighetene og naturligvis for mitt utsagn, forskjellen er ikke stor – men mitt utsagn omhandler alle mennesker, og ikke bare “borgere” (med at samfunnsstrukturen var en del annerledes da Kant levde (1700-tallet)).

Johann Adam Weishaupt:
Å huff, tenker nå mange – dette er grunnleggeren av Illuminati. Og har da formeninger om at Illuminati var noe ondskapsfullt – slik det har blitt fremstilt i enkelte filmer og bøker i nyere tid, og av kirken på slutten av 1700-tallet.

Men faktum er at Illuminati står for opplysning, og at Illuminatus-ordenen ble opprettet for å kjempe for fornuft og ytringsfrihet mot autoriteter og fordommer. Hovedformålet var opplysning og moralsk forbedring. 

Og der har Weishaupt (Illuminati) vært en stor inspirasjonskilde for meg i mitt arbeide i mot fordommer, for ytringsfrihet og for den logiske tankegang – med et håp om bedre forståelse for ulikheter, og menneskelig utvikling til det beste for samfunnet.

Jeg tror på opplysning, logisk tankegang og moralsk forbedring.
Med andre ord tror jeg på menneskets evne til å utvikle seg selv og det samfunnet mennesket er en del av, til noe bedre enn det mennesket til nå har klart å skape og sin egen utvikling.

Og for å komme inn på den rette vei til utvikling mot et mer helhetlig og bedre (harmonisk) liv og samfunn, er det viktig å etterleve og ha forståelse for nettopp: «Ethvert menneske skal tilkjennes så mye frihet som er forenlig med en tilsvarende frihet for alle andre». 

Som en del av dette er også et kritisk blikk på makthaverne og maktutøverne, altså politikere og statsforvaltning.

Menneskelig frihet
Så hva vil det si å etterleve og ha forståelse for: «Ethvert menneske skal tilkjennes så mye frihet som er forenlig med en tilsvarende frihet for alle andre». 

Det handler da om hvilken frihet man har, og hvilke friheter man evt. tar seg til. Noen eksempler:

VOLD:
Har jeg frihet til å begå voldshandlinger mot andre, så må altså andre også å ha frihet til å begå voldshandlinger – tenk på hvordan verden ville sett ut da.
Enkelte tar seg den frihet å begå voldshandlinger, men det betyr da ikke at alle andre har rett til å gjøre det samme.

YTRING:
Har jeg frihet til å ytre mine meninger, så må andre også ha frihet til å ytre sine meninger – selv om ytringer føles og oppfattes som krenkende, dette går begge veier.
Enkelte ytringer oppfattes som krenkende, men det gir ikke friheten til å ta bort friheten til den som ytrer krenkende ytringer – men gir en mulighet til å gi en bedre forståelse og innsikt i etikk og moral.

MAKT:
Har staten friheten til å yte makt mot enkelt individer, må enkelt individer også ha friheten til å yte makt mot staten – gjennom de samfunns ordninger (rettsvesen etc.) som finnes og er tilgjengelig.
Den frihet staten har, skal i utgangspunktet være til individets og samfunnets beste – men enkelte ganger begår staten makt bruk som ikke er forenelig med individets og samfunnets beste, derfor må samfunnet og individet ha en frihet til å få prøvet statens frihet inn for en domstol etc..

Altså bør man tenke at den frihet man selv mener å ha, den friheten må da også alle andre ha – og da kommer den logiske tanke gangen inn, om hvilke friheter man da egentlig har eller friheter man tar seg.

Med all den friheten man da har i forhold til det daglige livet; ytringer, seksualitet, religion, handlinger etc.. Så vil det også være de som har den samme friheten, til å være i mot den friheten andre har. Men det gir ingen av dem rett til å fra ta den andres frihet.

Jeg har selv feilet, og vil nok også feile flere ganger – men det betyr egentlig kun det at jeg fremdeles har muligheten til å utvikle meg selv enda mer, og til noe enda bedre. 

For det betyr også at premisset for det jeg tror på blir oppfylt, og kanskje viktigst av alt at mitt utsagn om at: «Ethvert menneske skal tilkjennes så mye frihet som er forenlig med en tilsvarende frihet for alle andre» – faktisk er noe som alle burde gjøre sitt beste for å etterleve og å ha forståelse for.

Så jeg kan bare håpe at du har forståelse for at jeg også kan feile, men at jeg fremdeles fortjener å tildeles den samme frihet som alle andre også da skal tildeles.

Jeg håper denne utdypningen er så godt forklart at den er forståelig for de fleste.

Jeg gjør mitt beste for å etterleve og ha forståelse for:

«Ethvert menneske skal tilkjennes så mye frihet som er forenlig med en tilsvarende frihet for alle andre».

Og håper at flere vil gjøre det samme, og på den måten vil bidra til egen og samfunnets utvikling til noe bedre.

 

5 kommentarer
  1. Jeg ble nå litt «blåst av banen» her av din forklaring, men veldig godt forklart. Jeg har nå tolket dette dette på min måte når jeg leste, som en pedagog jeg er, men jeg forstod at jeg ikke var helt «på jordet» og det var en god følelse. Jeg har ikke hørt om alle disse individene du nevner, men nysgjerrigheten min tar av, så de må jeg lese mer om. Jeg finner dette veldig interessant. Jeg har også troa på at menneskeheten kan bedre enn det som er klart til nå. Derfor viktig å ikke gi opp, men stå på, selvom det føles helt håpløst…Stå opp for seg selv og det en tror på. Jeg håper mange leser innleggene dine, det hadde vært sunt for en hel verden<3
   Jeg tar med meg inn i helgen de siste ordene dine fra innlegget, så viktig budskap, og på min måte bidra både igår, idag og i morgen til noe bedre for meg og alle<3
   Ønsker deg en super fin fredag og en helg fylt med gode minner.
   Og du, om du skriver den boka, vil jeg lese den<3 og om du har skrevet bok fra før vil jeg veldig lese den også...

  2. Orkidedatter: Takk for hyggelig respons 🙂 Beklager sen tilbakemelding, her har det vært svært hektisk nå på morgenen. Jeg har ikke skrevet noen bok, selv om jeg tidligere har skrevet lære/veiledningshefter innen IKT. Bl.a. den gangen jeg underviste filial klassene på Rud & Dønski V.G. skole, innen tekstbehandling og data teknologi, men også senere i kommunen. Jeg la selv opp det første printer nettverket for filial filial klassene også. Men dette var så tidlig som i 1989-1992 og sener for kommunen i årene 1996 – 1998. Jeg har ingen pedagogisk utdannelse slik sett, selv om jeg har vært “lærer”. Flott at du synes at jeg bidrar positivt – kjempe flott at du gjør ditt for det samme. Her blir det nok en hektisk helg, men til uka må jeg hjem – fikk beskjed fra Feieren om at pipa må freses, for mye bek i pipa – kanskje ikke rart den er nå 70 år gammel, og har etter det jeg vet aldri vært renset/freset før i alle fall 🙂 Og den har gått igjennom alle feie og brannvern kontroller tidligere, men slik er det – det skjer alltid noe som ikke er planlagt 🙂 Men jeg får da en omveksling den dagen i alle fall 🙂 Håper at alt ellers er bra 🙂

  3. Oi, ønsker deg lykke til med pipa:) litt annet enn det du gjør om dagen vil jeg tro.
   Rud & Dønski vgs, hadde ei venninne som begynte der i -91, men dessverre klarte hun ikke å motstå rusen og en tur uten returbillett helvette ble hennes vei…vi mista kontakten dessverre… vet ikke om hun lever<3 savner henne så<3
   Vell, jeg skjønner du er opptatt, og all forståelse og respekt for det:-)
   Håper du nyter fritiden, det er viktig:)) jeg selv logger av for å nyte tiden med mann og sønn i helga<3

  4. Hey just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem
   to be running off the screen in Chrome. I’m not sure if this is a formatting
   issue or something to do with browser compatibility but I thought I’d post to let
   you know. The style and design look great though!

   Hope you get the issue resolved soon. Cheers

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg