Et fall for Demokratiet

Så nå har det altså blitt bestemt av noen få lokale politikere i en liten by i Norge at en enkelt gruppe/organisasjon skal bekjempes. At gruppen er anti-demokratisk spiller egentlig ingen rolle, da det en individuell rettighet å være uenig med det styret som er i ens land. 

At disse lokale politikerne har også sendt dette som forslag til stortinget, som et forslag til å omfatte hele landet er skremmende – man får håpe stortings representantene ikke har samme snevre tankegang i dette tilfelle, for ellers har de ofte vist sin snevre tankegang på andre områder.


Vi har sett dette skje flere ganger i historien, hvor enkelt grupper/organisasjoner skal bekjempes – hvor enkelt individer stigmatiseres og undertrykkes. Og alt er forkastelig uavhengig av hvilken politisk retning etc. som har vært grunnen. Men igjen så gjentar historien seg, noe som tyder på at politikere egentlig ikke ønsker å ta lærdom av historien – men ønsker mer å ha makt og å være destruktive i forhold til nettopp demokratiet. En gang så førte slik politisk fremferd til en verden i flammer, noe den vanlige borger burde tenke over – i stedet for å nærmest “tilbe/beundre” snevert tenkende politikere.

Noe som historien egentlig burde ha lært oss, er at man kan ikke bekjempe noen med pisk (slag) – uansett hva man vil bekjempe. Å piske (slå) noen til lydighet går ikke, den som blir pisket vil bli underdanig og tilbaketrukket – men bare til det punkt hvor den som er pisket i desperasjon går til mot angrep, og da blir deres handlinger rettferdiggjort ved at de hadde blitt undertrykket – og de vil få med seg andre som også har følt seg undertrykket, selv om de andre kan ha blitt det som følge av helt andre årsaker.


Så man bekjemper ikke intoleranse med intoleranse, men med forståelse, åpenhet og muligheten til bedre etisk og moralsk forståelse. For selv med å bruke lovlige midler vil det fort kunne ende med brudd på grunnleggende demokratisk og menneskelige rettigheter det enkelte individ har.

En av disse rettighetene er individets rett til ytringsfrihet, så lenge ytringen ikke oppfordrer til lovbrudd. En annen rettighet som demokratiet skal ivareta er individets rett til politisk frihet, altså individets rett til å være uenig med flertallet.


Å bekjempe rasisme er meget viktig, men det er like viktig å bekjempe intoleranse. Men når man da vil bekjempe rasisme og andre holdninger, med selv å utvise intoleranse, slik bystyret nå har vedtatt å gjøre – så blir de ikke bedre enn de dem selv ønsker å bekjempe.

For rasisme og holdninger motarbeides best ved åpenhet og med bedre forståelse for etiske og moralske valg. Det er en en langvarig kamp, som er vanskelig – se bare hvor vanskelig det er å få de som sitter i bystyret, andre politikere og borgere til å forstå selv det enkle prinsipp om likeverd og likhet som bør tilkjennes alle mennesker.


Jeg har sagt det før og sier det igjen:

«Ethvert menneske skal tilkjennes så mye frihet som er forenlig med en tilsvarende frihet for alle andre».

 

Glad for at jeg ikke lengre er en del av det politiske miljøet, selv om jeg en gang før nettopp var en del av det. For med en slik snever tanke gang som da har blitt utvist fra det politiske styre i denne sak, etter det som har fremkommet i de dokumenter som er tilgjengelig for offentligheten i forhold til politikernes beslutning – så skammer jeg meg for at jeg en gang var en del av det politiske miljøet.

 

6 kommentarer
  1. Enig. Verden består ikke av sort/hvitt, og heller ikke de høyest verdsatte rettigheter kommer uten en og annen skyggeside. De positive sidene veier i disse tilfellene dog så mye tyngre, og derav faller valget deretter. En kan imidlertid ikke luke bort de ulempene som følger. Derav er slikt som facistiske/nazistiske meningsytringer, og annet det store floertall anser forkastelig noe vi rett & slett er nødt til å ta med på kjøpet. Begynner vi å sette begrensninger, er det første steget til kollaps av rettigheten, for hvem skal egentlig sette standarden for hva som er ‘akseptabelt’ å mene!?.. For begynner vi med disse ekstremiteter, vil det snart oppstå et nytt issue å ta stilling til i så måte, og derav har vi det gående..

  2. Dette med den friheten som alle skal ha, det må du forklare.
   For tenk på alle de som nyter friheten men som har voldtatt kvinner, og de skal ha samme frihet som alle andre liksom.

  3. Jeg liker godt tankegangen og vinklingen din, interessant og tankevekkende. Godt formidlet og flott at du setter ord på dette. Det er bare så trist for dette som er vanskelig og en langvarig kamp som du beskriver ikke blir sett av de som burde se, burde vite og burde forstå….Takk for at du deler<3

  4. Orkidedatter: Takk 🙂 Det er viktig å bekjempe intoleranse, like viktig som å motarbeide rasisme og andre negative holdninger – men det må gjøres riktig, og ikke på bekostning av moral, etikk eller menneskelig frihet som alle bør ha.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg