Det er ikke Botox eller Silikon.

Det er sikkert at også genetikk spiller en rolle her, noen mennesker blir født heldige – andre ikke fult så heldige. Nå er det også slik at det å lever gjennom stressende livserfaringer, ting som man ikke kan kontrollere eller blir påtvunget – kan akselerere aldring. Og da ikke bare mentalt (erfaringsmessig), men også fysisk.

Det hele handler om lykke, stress og livs utfordringer – og det om i mengden alt forløper gjennom livet. Hvordan livet generelt leves, og hvordan genene individet har blitt utrustet med spiller inn – med andre ord så handler det altså mye om hvordan individet velger å leve.

Om du lever et godt eller dårlig liv, hva du utsetter kroppen for – og da spesielt kroppens største organ, huden. Som de fleste vet, så fornyes huden kontinuerlig – det de fleste glemmer er hvordan huden påvirkes både innen i fra og uten i fra. Den indre påvirkningen er biologisk og kropps kjemi styrt, den ytre påvirkningen kommer av miljø og de stoffer som individet utsetter seg selv for.

Noe av de indre påvirkningene av huden, kan man da selv påvirke – men ikke alt. De ytre faktorene er lettest å endre, men så mange velger å ikke gjøre noe – de velger heller å “forgifte” miljøet huden skal eksistere i, og skader frivillig kroppens største organ med et “giftig” miljø.

Så når det kommer til hvorfor noen ser unge ut, selv når de blir eldre eller hvorfor yngre individer ser gamle ut – handler om kontroll på hvordan individet lever livet (indre og ytre miljø), og genene individet har blitt utrustet med.

Så hvordan få kontroll og hjelp til den genetikk man som individ er utrustet med. De som alt har vært heldig med genene, vil jo ikke ta skade – og de individ mindre heldig, bør jo hjelpe sine gener på best mulig måte. Det hele er i realiteten meget enkelt, men akk så vanskelig – spesielt for noen. 

For å ta det enkle først, kostholdet er en av det viktigste ytre som påvirker den indre påvirkningen av huden – et kosthold som er rik på antioksidanter, umettet fett, mineraler og vitaminer, er noe av det som må til. Mindre kjøtt, mer fisk – mer frukt, bær og grønnsaker.

Mer av det enkle, søvn i riktig mengde – ikke slurv med dette, noe alle vet er hvor dratt ut i ansiktet man blir av for lite søvn eller de blå posene under øynene. Søvn påvirker ikke bare det ytre, men også det indre – spesielt det psykiske (mentale).

Litt av middels vanskelige, stress og lykke – minske stress til et minimum, øk lykken til det maksimale. Stress påvirker det indre, spesielt det psykiske – hvorfor ikke begrense aktivitetene, bruk mer tid på deg selv og dine nære. Øk din lykke med mindre stress, man blir ikke lykkeligere av å ha mye å gjøre (mange aktiviteter) – lykke påvirker hele deg som person, uten lykke blir livet hardt å leve.

Litt mer av det middels vanskelige, det å begrense livs utfordringene – hvorfor så mange frivillig oppsøker og selv bidrar til negative livs utfordringer er merkelig, det er som om de vil ha et problem fylt liv. Hvorfor sammenligne seg selv/konkurrere med andre, når man i realiteten da konkurrerer/setter seg selv opp i mot seg selv. Med å gi seg selv slike utfordringer så skaper individet bekymringer for seg selv og de rundt individet blir også påvirket negativt – bekymringer for hvordan man kan fremstå som mer “vellykket”, når man i realiteten ødelegger seg selv.

Så til det litt vanskelige, slutt å trene unødvendig – litt trening eller aktivitet er sunt, men for mange overdriver. Det er overdrivelsen som er usunt – ikke fysisk aktivitet i seg selv. Har man en stille sittende jobb, er det bra med en time eller to i treningsstudioet etter jobb – har man en fysisk krevende jobb, bør man heller begrense treningen og heller konsentrere seg om restitusjon. Ikke alle har evner (gener) eller kan bli topp idrets utøver, selv om svært mange tror nettopp det.

Så til det vanskelige, fjerne det virkelig giftige – slutte å røyke, slutte å drikke alkohol (øl,sprit,vin etc.), slutt å snuse, slutt å bruke sminke. Alkohol og nikotin er gift for kroppen. Sminke er kanskje ikke giftig i seg selv, men bidrar til tette hud porer etc. – noe som faktisk bidrar til aldringsprosessen i huden (det verste er når halve trynet ligger tilbake på puta, når de våkner om morgenen). For ikke å snakke om slike sminke/skjønnhetsløsninger som Botox, som faktisk er ren gift. Eller alle unødvendige plastikk (Silikon) operasjoner, som da enkelte gjør.


For ved å spise, drikke, trene og leve riktig, bidrar til en langsommere aldringsprosess – det er i alle fall det som blir sagt i fra forskere på dette feltet.

Men som med alt her i livet, så er det viktigste å leve vell – å bedrive litt dårskap ved å unne seg selv litt av det “giftige” er med på å bidra til et lykkeligere liv så skal man ikke nekte seg det, men unngå overdrivelsene.

En ting er sikkert, uansett hvordan man lever, så er det ingen som har overlevd ennå – selv om noen påstår at noen skulle ha gjort det, så har ikke jeg fått prata med vedkommende for å få det bekreftet.


Nå skal det sies at jeg selv er 50, ser kanskje ut som 40, føler meg som 20 – har livserfaring som en 90 åring, kanskje mer. Noen sier jeg ser ut som noe “katta” har dratt inn, mens andre lurer på hvorfor jeg egentlig ser så ung ut – hvem vet, kanskje jeg lever for godt eller alt egentlig er død.

Jeg vet i alle fall en tingen jeg ikke trenger: Botox eller Silikon.

Og husk: Den virkelige skjønnheten er ikke “skinn deap”, for den virkelige skjønnheten finnes inne i mennesket.

 

4 kommentarer
  1. Aldring er naturlig, ferdig snakka ! Vi kan ikke gå et samfunn full av “platikk” som jeg liker å si, men folk må få gjøre det de vil. Her om dagen ble jeg bedt om å vise leg for å kjøpe en dvd, ja ja jeg antar at jeg ser 10 år yngre ut enn jeg er , fyller jo 28 i høst .. neste gang må jeg ha med meg en voksen 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg