E N S O M H E T


For mange er det å være ensom som voksen, en smertefull følelsesmessig opplevelse – som liksom ingen ende har. Ensomhet hos barn eller ungdom er noe annet, og blir kanskje et tema senere.

På nytt er vi inne i en tid hvor det for mange er tung. Det er flere slike tider i løpet av året, spesielt høytider rundt jul og påske. Men sommeren er da for mange den lengste, og dermed den tyngste perioden.

Det å være ensom som voksen er en form for sorg, som man føler – man lengter etter noen å tilbringe livet samens med. Det føles som et tap, som er ødeleggende for livet – og ikke minst en stor psykisk påkjenning.

Mange har ofte opplevd det samhold og enhet en kjærlig relasjon gir, men som så har gått bort på en eller annen måte – disse menneskene kan slite enormt i lang tid, de lukker seg ofte inne i en boble av gamle gode minner. Men samtidig så forfaller de i sorgen over ensomheten, så vell som tapet av en som stod de nær.

Å få slutt på ensomheten og sorgen krever handling, men det er ikke lett – det er der omverden (de rundt den som er ensom) må være støttende. Ekstra ille kan det være for den som ikke fra før hadde noe stort sosialt nettverk eller nære (familie, venner, bekjente etc.), da må utenforstående være behjelpelige – den allmenne borger må bli flinkere til å være åpen for sosialt samspill, bare en liten uhøytidelig prat kan være en utløsende faktor for den ensomme til å slå hull på ensomhets boblen.

Men for de som har noen i nær omgang med de, kan disse nære være behjelpelig – for å få slutt på ensomheten er viktig, både psykisk og fysisk. Noen punkter som kanskje kan være til hjelp, for å få noen ut av ensomhets boblen:

A. Normalisering av de motstridende følelser og holdninger, som sorg og tap følelse gir. Disse motstridende følelsene man har, vil man ha problemer med å ta beslutninger fordi alle løsningene ser ut til å være like gode / dårlige. Der må de som står den ensomme nær eller andre være behjelpelig med å få den ensomme ut av disse motstridende følelsene – ved å invitere de ut til sosial interaksjon/samhandling.

B. Å finne en mening og lyst – til å tre ut av ensomhets boblen. Hjelpe den ensomme til å oppsøke eller få en hobby eller noe som for den ensomme gir en mening i tilværelsen – som igjen bidrar til sosial interaksjon/samhandling.

C. Gjenoppbygge identiteten til den som har vært enslig over lengre tid – mange ensomme mister en del av sin identitet i det de blir ensomme, som følge av tapet de fikk når de mistet den som stod de nær (uavhengig av grunn). Gi den ensomme muligheten til å finne sin identitet i forhold til omgivelsene – ved hjelp av å ta de med i ulike situasjoner for sosial interaksjon/samhandling.

D. Å gi tilbake håpet, i alle fall å få den ensomme muligheten til å gjenoppdage håp – slik at den ensomme faktisk ser at de ikke behøver å være ensomme, men heller håper på flere positive opplevelser og erfaringer gjennom de nye sosiale interaksjoner/samhandlinger.

Jeg håper at flere vil bruke sommeren til å se og hjelpe de som er ensomme. Det vil gi den som hjelper en å bryte ut av ensomheten en ny positiv erfaring og opplevelse – samtidig så vil den som før var ensom forhåpentligvis få et helt nytt liv, med glede, håp og der igjennom en ny livsgnist.

Ser du en som er ensom, vet du om noen som er ensom – gjør livet til denne litt bedre, ved å ofre litt av din egen tid og liv.

Ikke glem å lese det andre som er skrevet i denne kategorien: Kritikk / Samfunn

GOD SOMMER !

7 kommentarer
  1. Utrolig flott skrevet! Det er en slik ting jeg egentlig ikke har tenkt så mye over. Jeg skal være helt ærlig å si at jeg ikke helt vet hvordan jeg som 21 åring skal hjelpe voksene som føler seg ensomme. familien bruker jo mye tid med venner av mine foreldre som ikke har så mange rundt seg. Jeg har også vært med i en gruppe som har underholdt og besøk eldre på eldrehjem. Uten om dette vet jeg ikke helt hvordan jeg skal komme i kontakt med dem.

  2. ofte: Jeg har selv sett eldre ensomme mennesker her i nabolaget. Og det jeg gjorde var bare å si: “Hei” – og så har vi begynt å prate. Har invitert til en kopp kaffe, gjerne samens med andre i nabolaget. Og det er ofte en god start for de 🙂

  3. Dette var flott skrevet. Det er dessverre mange som ikke forstår hvor lite som skal til for at en person ikke skal føle seg ensom. For min del er en telefonoppringning hyggelig, eller at noen ber meg med på noe 🙂 Det er også dessverre slik at mange av de som er ensomme sliter med mye annet. Psykiske problemer, dårlig økonomi osv… De har kanskje verken evne/ ork eller råd til å være med på noe sosialt. Det er mye som kan bremse dem…..

  4. poesimylife: Naturligvis er det mye som kan ligge til grunn for ensomhet, men det er faktisk bedre å ta en sjanse enn å ikke gjøre noe – og en prat er som oftest ikke til skade for noen, selv om de sliter med utfordringer av et eller annet slag. For bare en prat kan faktisk være oppmuntrende i en ensom hverdag.

  5. Ensomhet kjenner jeg på fra tid til annen, mest når jeg er hjemme. Når du har sosial angst som meg (fikk dette rimelig sent, men det er en lettelse å fått vite det). Jeg har aldri hatt mange nære vennskap har blitt litt sånn dessverre.. grunnene er ulike. Nå som venner jeg har blitt kjent med på stuidet og som er ferdig nå etter 3 år- så er jeg redd jeg blir mer ensom fra høsten når jeg har blitt nøtt å ta det siste året pga. praksis sak osv.

  6. birgitteostby: Viktig å holde kontakten med de du har blitt kjent med. Men jeg tror du vil få nye venner også 🙂 Selv om du sliter med sosial angst <3 Håper du får en fin og god sommer 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg