Barnet & Seksualitet

Lær barnet ditt om undertøy regelen. Noen gode råd for å snakke med barnet om seksualitet – viktigheten av å opplyse barn om grenser, kroppsbilder og seksualitet.  

Når man som foreldre kommer til det punktet hvor barnet kommer og spør: 
*Hvor kommer babyer fra? 
*Hvorfor har gutter en penis og jeg har det ikke? 
*Synes du jeg er feit? 
*Hvorfor er puppene til de andre større enn mine? 

Har du hørt slike spørsmål før, er det noe som du har hørt andre foreldre snakke om – mange vil nok gjenkjenne dette. Fordi å ha barn betyr å få spørsmål, uavlatelig – også spørsmål som du ikke alltid er villig til å svare på. 

Å være i stand til å snakke med barna om deres spørsmål om seksualitet, vil imidlertid føre til et bedre forhold og forståelse av barnas egne kropper for resten av livet.

Det er bevist at seksuell bevissthet er avgjørende for barnets/ungdommens generelle velvære, og kan øke evnene til å ta positive beslutninger i forhold til egen kropp. Disse beslutningene kan hjelpe dem til å føle seg positivitet til deres egen kropp. Hjelper dem til å ha et bedre kroppslig selv bilde, både som jente og gutt. Hjelper de til å sette pris på og akseptere individuelle forskjeller. De utvikler lettere en forståelse for passende og upassende oppførsel, samt fysiske og følelsesmessige endringer som skjer i med deres kropp.

Vi bør være veldig direkte, ærlige og alltid snakke åpent fra våre hjerter når vi samhandler med hverandre. Dette bør vi også være i måten vi snakker med våre barn om seksualitet, forskjellene mellom gutter og jenter – hvordan babyer er laget og personlige grenser. Dette gjøres best når vi som voksne gjør det rolig og ekte, og viser at det er det mest naturlige i livet. Ved å gjøre det, vil våre barn videreføre samme tankegang og tør nærme seg disse kompliserte emner som en del av deres naturlige utvikling.

I dag er seksualitet en del av undervisningen i skolen allerede i ung alder. Fordi det å lære om seksualitet også omfatter alle de tingene som gjør oss til det vi er som mennesker. I undervisningen på skolen er dette tema og omtale justert i henhold til deres alder. For i den alderen ser de ikke disse emnene like pinlig og merkelig ut. Når de så kommer hjem fra skolen, så har de ofte enda flere spørsmål – deres nysjerighet og undersøkelses lyst har blitt inspirert/tent (trangen til å utforske).

Det er da spørsmålene kommer, og da reagerer vi som foreldre på flere måter. Noen foreldre snakker åpent om denne delen av livet naturlig og udramatisk. Men det er også mange foreldre som ende opp med å avfeie spørsmålene eller svare unnvikende. Hvordan vi som foreldre takler dette – kan være avgjørende for hvordan barnets senere takler seksualitet og den kroppslig utviklingen, spesielt i puberteten.

Mange foreldre kvier seg til at barna kanskje kommer med slike spørsmål, og når ubehagelige spørsmål kommer, kan det være at de velger å unngå spørsmålene helt. Selv om noen foreldre ofte er flinke, åpne og ærlige – vet jeg også om barn som ikke har hatt noen samtaler med foreldrene deres om kroppslige endringer som menstruasjon, prevensjon og beskyttelse mot seksuelt overførbare infeksjoner etc.. Å snakke åpent om seksualitet for våre barn, fører som regel til at de lærer om skjønnheten i sine egne kropper, og å elske hver eneste del av seg selv – samt får et bedre forhold og selvbilde til egen kropp.

Hvordan vi som foreldre føler om vår egne kropp og seksualitet, påvirker hvordan våre barn skal håndtere disse utfordringene senere i livet. Hvis vi ønsker at de skal ha et positivt kroppsbilde og føle seg komfortabel med deres egen seksualitet – må vi som foreldre se innover på oss selv hvordan vi føler det, og videre bringe det positive til barna våre.

Jeg vil imidlertid understreke at det å snakke ærlig om disse områdene, ikke betyr at du må gå inn i hver detalj i en forklaring. Det betyr bare at når spørsmålene kommer fra barna/ungdommene dine, bør du ikke unnvike det.

Alle alderstrinn har grenser. Noe som betyr at når en tre år gammel spør deg hvordan babyer blir laget, kan du svare på at det er når to mennesker er glad i hverandre. Når et syv år gammelt barn spør, kan du gå inn i flere detaljer å si: Det er noe som skjer når en mann og en kvinne er nakne sammen og er glade i hverandre. Men når en 12 åring spør, er det viktig å ikke holde tilbake detaljer fra dem. I denne alderen trenge de oss til å lære dem om deres anatomi og forklare hvordan kroppene deres endrer seg. Hvis vi ikke gjør det, vil de finne informasjon andre steder – steder vi ikke har kontroll over, og som ikke nødvendigvis forteller om skjønnheten og kjærligheten, noe vi håper barna våre vil få oppleve senere i livet.

Denne tilnærmingen har fungert for foreldre gjennom mange tiår allerede, så den er godt utprøvd allerede.

Men før du prater med barnet ditt om barnets seksualitet, kroppsbilde og grenser, bør man først tenke igjennom hvordan man selv også føler det – evt. fordele “oppgavene” mellom dere som foreldre.

Hva føler du om din egen kropp? Føles det naturlig å snakke om grenser, kjærlighet og seksualitet? Føles det pinlig, skummelt eller er du komfortabel med å prate om det.

Du kan skrive ned negative og positive perspektiver og dele det med ektefellen. For eksempel; “Jeg føler det er pinlig å snakke om kjønnsorganer”, Del dette med partneren din og bli enige om hvordan dere kan snakke om dette i fremtiden, og bli enige om hvem og om hva den enkelte er komfortabel å prate med barnet/ungdommen om. Husk at hvis du finner det vanskelig å snakke om denne delen av å være menneskelig, vil barnet ditt føle det på samme måte.

Noe har toppet barnets interesse (som oftest fra skole hverdagen, eller omgang med venner) og får dem til å stille deg spørsmål. Følg alltid opp på det og vær glad for at de føler deg trygge nok til å spørre deg. Møt alltid barnets nysgjerrighet med oppmerksomhet og ærlighet, og svar på deres spørsmål – alternativt (dersom du og partneren din har avtalt at den andre skal svare på den typen spørsmål) så si til barnet at det spørsmålet er mor/far best til å spørre om (men ikke si eller vis direkte at det er et spørsmål som da evt. gjør deg ukomfortabel). Vi voksne har ofte en tendens til å overanalysere og svare på langt mer enn det som er nødvendig, husk å begrense svaret, men svar så ærlig og direkte som mulig – husk også alders tilpasningen.

Gjør det til en naturlig tingen fra begynnelsen. Les historier for barna dine fra de er små om forskjellene på jenter og gutter, deres utvikling og så videre. Dette er en fantastisk måte å komme rundt disse emnene uten direkte å møte dem. Som en grunnleggende regel, bør du bare snakke om eller forklare noe når barnet ditt viser interesse for det og spør om. Dette innebærer å møte barnet ditt på hans eller hennes nivå. 

Ikke sett kallenavn på tingen – det er bedre å snakke om kjønnsorganene ved å bruke ord som vanligvis brukes, penis, skjede, rumpe, bryster, etc. Å gjøre dette vil unngå å føre barna våre inn i et slags eventyr liv. Det er bedre å reflektere over livet som det er.

Beskytt barnas personvern og lær dem å respektere sine egne grenser og de andre. Vi er alle forskjellige og har forskjellige holdninger til kroppene våre og seksualitet. Lær barnet ditt om undertøy regelen. Alle deler av kroppen, som er dekket av undertøy, ingen må røre. Husk at opplysning av våre barn om seksualitet, er et ansvar som er gitt til oss som foreldre. 

Hver gang min datter spurt meg spørsmål om sin seksualitet da hun var yngre, ble jeg glad. Jeg følte meg så takknemlig over at hun hadde en slik tillit til meg, og at hun ikke gikk rundt uten å få svarene – eller fant de på andre steder, som ikke alltid er av det gode.

Personlig så husker jeg godt de samtaler jeg hadde med min datter, når hun kom å spurte – det var både om tissen, pupper, erogene soner, menstruasjon – senere om sikker sex (beskyttelse), jeg var til og med med henne til legen den første gangen hun skulle få utskrevet p-pillen. 

Hvis du finner det rart eller merkelig at en mann skriver om slike tema eller tingen, så er det egentlig ikke det. Menn og kvinner bør kanskje uavhengig av kjønn bli flinkere til å lære å prate om seksualitet – og når man får barn, så har man en gylden mulighet til nettopp det – og kanskje også få litt bedre kunnskap selv, om det motsatte kjønn. Kvinner/menn har som regel god kunnskap om sitt eget kjønn, men hva med det motsatte kjønn – er din kunnskap like stor der.

Ikke glem å lese det andre som er skrevet i denne kategorien: Familie / Barn

Hvilke tanker gjør du deg om dette, er det litt pinlig og ukomfortabelt?

 

6 kommentarer
  1. Barna mine lærer dette tidlig. De var ikke gamle før de begynte å undre seg over hvorfor mamma brukte bleier av og til. Det er nesten umulig å gå på do alene når man har barn i huset, så min menstruasjon var vanskelig å skjule. De fikk også vite hvordan de hadde kommet inn i magen, og ut av magen. Jeg fortalte selvsagt dette etter deres alder og nivå, men slik at de skulle forstå gangen i dette… Det er ikke alltid lett!

  2. poesimylife: Flott 🙂 Hadde bare alle klart det like fint. Men enkelte synes det er en enorm utfordring og føler seg utilpass rundt dette – noe som kan gå utover barna. Men det skal jo ikke bare være fryd å være foreldre – noen ganger skal det også være litt vanskelig 🙂 Men som sagt – en stor mulighet for foreldre også, til å få bedre kunnskap 🙂

  3. Egen barneoppdragelse ligger mye i hvordan man er oppdratt selv. Jeg gjør og sier mye som moren min gjorde, både positivt og negativt. Jeg prøver å unngå det negative, men miljøarven er meget sterk…

  4. Mine foreldre har aldri løyet til meg, hverken on julenissen, tannfeen, eller da spm om hvordan den nye babyen Kom Inn I magen.. For meg, har dette betydd at jeg bestandig har kunnet stole på at de snakket sant, hvilket jeg mener er uvurdelig 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg